Παρκοσίδης Ιωάννης, Γουρζιώτη Παναγιώτα, Κανελλοπούλου Ελένη, Ξεναρίου Καλλιόπη, Στούμπα Αρτεμισία
Τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται ένα διαφορετικό παιδαγωγικό πλαίσιο με κύρια στοιχεία την ένταξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διαδικασία διδασκαλίας – μάθησης και την οργάνωση του περιεχομένου των Αναλυτικών Προγραμμάτων σε μια ενιαία βάση διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης. Η διαπίστωση αυτή σε συνδυασμό με την πρόταση για χρήση της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας των Φυσικών Επιστημών στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών αποτέλεσαν τη θεωρητική πλατφόρμα σχεδιασμού και ανάπτυξης του λογισμικού «Ταξίδι στον κόσμο των Ιδεών».
∆Ι∆ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ MODELLUS: ΜΙΑ ΕΠΟΙΚΟ∆ΟΜΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Αλέκος Πατρίκιος και Αθανασία Ράπτη
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται η διδακτική κατασκευή που αναπτύχθηκε με την αξιοποίηση του λογισμικού μοντελοποίησης Modellus, καθώς και τα αποτελέσματα και οι διαδικασίες της εφαρμογής της σε μαθητές της Α ́ τάξης του Λυκείου σε μια σειρά μαθημάτων της Φυσικής, η οποία ακολούθησε ορισμένες αρχές του εποικοδομισμού.
Γκαϊδατζόγλου Αθανάσιος, Ξαγοράρης Δημήτριος,
Τσαμπάζη Παναγιώτα
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να παρουσιάσει την προσπάθεια μιας διδακτικής προσέγγισης της ενότητας «Ποσά – Ανάλογα ποσά – Αντιστρόφως ανάλογα ποσά – Λύση προβλημάτων με ποσά ανάλογα και αντιστρόφως ανάλογα» στην ΣΤ ́ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου όπου το μαθησιακό περιβάλλον καθορίζεται από την αξιοποίηση του λογισμικού μοντελοποίησης MODELLINGSPACE.
Δημήτρης Μυλωνάς, Κων/ίνος Παναγόπουλος και Αθανασία Ράπτη
Σκοπός της εισήγησης είναι η παρουσίαση του διδακτικού μοντέλου (Μαθηματικά για τη Β ́ Λυκείου - Μελέτη της εκθετικής συνάρτησης με βάση α, y = αx ), οι διαδικασίες εφαρμογής του στο εργαστήριο, η παρουσίαση των δραστηριοτήτων και τέλος τα αποτελέσματα από την ανάλυση των δεδομένων της ερευνητικής του αξιολόγησης.
Χρυσοστόμου Α., Παπαδοπούλου, Φ., Παναγιώτου Χ
Στην παρούσα εργασία, παρουσιάζεται μια υπερμεσική εφαρμογή που αναπτύχθηκε με σκοπό τη διδασκαλία της γεωμετρίας στη Στ ́δημοτικού σχολείου με βάση το Α.Π. Η διδασκαλία των γεωμετρικών εννοιών βασίζεται στο μοντέλο διδασκαλίας που προτείνουν οι Van Heile (5 φάσεις διδασκαλίας). Το δυναμικό λογισμικό γεωμετρίας Euclidraw Jr., που παίζει το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του μαθητή και της έννοιας, είναι ενσωματωμένο σε ένα εποικοδομιστικό πολυμεσικό περιβάλλον (multimedia builder) και σε ένα πρωτότυπο σενάριο.